Προστατίτιδα - Παθήσεις Προστάτη
Τι είναι η προστατίτιδα?
Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη. Η προστατίτιδα ιατρικώς χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες με τις πιο συνηθισμένες μορφές να είναι η οξεία και η χρόνια προστατίτιδα. Η οξεία προστατίτιδα οφείλεται συχνά σε μικρόβια (E.Coli, Klebsiella, Proteus, Enterococcus κ.α.), ενώ για να χαρακτηριστεί ως χρόνια τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας?
Η οξεία προστατίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή ουρολοίμωξη και χαρακτηρίζεται από την παρουσία πόνου στην περιοχή του περινέου (περιοχή μεταξύ πρωκτού και όρχεων) ή πόνο στο όσχεο και τους όρχεις ή στην ουρήθρα, συχνουρία (όχι πολλά ούρα, αλλά πολλές φορές ούρηση από λίγα ούρα), δυσκολία στην ούρηση, πόνο στην ούρηση, υψηλό πυρετό και αδυναμία.
Πως γίνεται η διάγνωση της οξείας προστατίτιδας?
Η διάγνωση γίνεται κλινικά (από τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση) αλλά και εργαστηριακά.
Τι εξετάσεις απαιτούνται για την διάγνωση της Προστατίτιδας?
Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις για την διάγνωση της οξείας προστατίτιδας είναι η γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και η γενική αίματος και το PSA. Περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος (λήψη προστατικού υγρού, υπέρηχος κ.α. ) εξαρτάται ανά περίπτωση αναλόγως του ιστορικού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς.
Ποια είναι η θεραπεία της προστατίτιδας?
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο ασθενής δεν πρέπει ποτέ από μόνος του να λαμβάνει αντιβιοτικά ακόμα και αν στο παρελθόν τον έχουν βοηθήσει, καθώς η αλόγιστη χρήση μη κατάλληλων αντιβιοτικών ανά περίπτωση έχει οδηγήσει στη δημιουργία ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικρόβια δυσκολεύοντας την θεραπεία των μικροβιακών λοιμώξεων. Η θεραπεία της προστατίτιδας είναι η χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών είτε ενδοφλεβίως, είτε από το στόμα (αναλόγως της σοβαρότητας της λοίμωξης) καθώς και χορήγηση α-αναστολέων (τεραζοσίνη).