Εύκαμπτη Digital Laser Νεφρολιθοτριψία - Ενδοουρολογία-Λιθίαση
1.Τι είναι η εύκαμπτη Digital Laser Νεφρολιθοτριψία?
Η εύκαμπτη Digital Laser Νεφρολιθοτριψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χωρίς τομή δια της ουρήθρας αντιμετωπίζονται ευμεγέθεις λίθοι στο νεφρό ως 2 εκατοστά. Χρησιμοποιεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και ειδικά το εύκαμπτο Digital ουρητηροσκόπιο ένα εργαλείο μικρής διαμέτρου το οποίο ωστόσο με digital κάμερα δίνει μια λεπτομερής εικόνα του εσωτερικού του ουρητήρα και του νεφρού αποκαλύπτοντας με ακρίβεια την θέση, το μέγεθος και το πλήθος των λίθων του ασθενή.
2.Πως μπορεί το εργαλείο αυτό να εντοπίσει όλους του λίθους στο νεφρό?
Το εργαλείο αυτό αποτελείται από ειδικές οπτικές ίνες που έχουν την δυνατότητα με τους χειρισμούς του Ενδοουρολόγου να κάμπτονται σε μεγάλες κλίσεις εισχωρώντας με χαρακτηριστική ευκολία ακόμα και στα δυσκολότερα να προσεγγιστούν σημεία του νεφρού εντοπίζοντας τον κάθε λίθο.
2.Πως διαλύονται οι λίθοι στην εύκαμπτη Digital Laser Νεφρολιθοτριψία?
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί το High Power Laser(140watt) δηλ Laser υψηλής ισχύος για να κονιορτοποιεί του λίθους.
Η πέτρα κατακερματίζεται με την χρήση του High Power Laser όπου ο στόχος είναι ο λίθος να γίνει σκόνη και όσο είναι εφικτό να μην μείνουν συγκρίματα. Ο σύγχρονος εξειδικευμένος Ενδοουρολόγος είναι άριστος γνώσης της χρήσης του Laser που ανάλογα με την σύσταση ( σκληρή-μαλακή πέτρα ουρητήρα), την θέση και το μέγεθος του λίθου εναλλάσσει τις ρυθμίσεις του Laser ώστε να πετύχει, είτε Dusting (Κονιορτοποίηση ), είτε Fragmentation ( Συγκριματοποίηση), είτε Pop Corn (Τεχνική ταυτόχρονης κονιορτοποίησης και Συγκριματοποίησης ) των λίθων με τελικό στόχο ο ασθενής να απαλλαγεί πλήρως από το λιθιασικό φορτίο.
3.Πως αφαιρούνται τα συγκρίματα από το νεφρό από την στιγμή που η τεχνική είναι χωρίς τομή?
Ο στόχος στην εύκαμπτη Laser Νεφρολιθοτριψία είναι ο Ενδοουρολόγος εναλλάσσοντας τις ρυθμίσεις του Laser να κάνει την πέτρα στα νεφρά σκόνη ώστε να μην μείνουν ευμεγέθη συγκρίματα που θα δημιουργήσουν πάλι πρόβλημα στον ασθενή.Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το αρχικό μέγεθος του λίθου και την σκληρότητα αλλά και βέβαια από την διαθεσιμότητα ενός πραγματικά υψηλής ισχύος που μπορεί να κάνει σκόνη τον λίθο.
Συγκρίματα ωστόσο που δεν μπορούν να γίνουν σκόνη αλλά και η αναγκαία δειγματοληπτική συλλογή συγκριμάτων για την χημική ανάλυση του λίθου γίνεται με ειδικά μικρής διαμέτρου εργαλεία που ονομάζονται Basket και τα οποία χρησιμοποιούνται μέσα από το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο.
4.Γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και ακόμα μεγαλύτεροι λίθοι από 2 εκατοστά με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική αυτή?
Υπό προϋποθέσεις και μεγαλύτεροι λίθοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τεχνική αυτή αρκεί να υπάρχει διαθέσιμο το Laser υψηλής ισχύος και να έχει γίνει μια ακριβής μέτρηση της σκληρότητας του λίθου( με την αξονική τομογραφία) ώστε αυτός να μην είναι εξαιρετικά σκληρός .Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το βασικό πρόβλημα κατά την αντιμετώπιση των μεγάλων λίθων του νεφρού είναι ότι απαγορεύεται ο Ενδοουρολόγος να δουλεύει χρονικά όσο απαιτείται για τον κατακερματισμό του λίθου αλλά η όλη διαδικασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 1,5-2 ώρες καθώς το νεφρό υπόκεινται σε αυξημένες πιέσεις. Για το λόγο αυτό μεγαλύτεροι λίθοι ειδικά αν είναι σκληροί αντιμετωπίζονται με την μίνι διαδερμική νεφρολιθοτριψία
Η κάθε τεχνική έχει την ένδειξή της και πρέπει να χρησιμοποιείται ορθά για να δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της λιθίασης του ασθενή με ασφάλεια.
5.Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει η τεχνική?
Είναι βασικό να έχει γίνει πάντα μια πλήρης χαρτογράφηση του λιθιασικού φορτίου του ασθενή με μια αξονική τομογραφία ώστε να έχει πραγματοποιηθεί προεγχειρητικά ένας σωστός προγραμματισμός και ένα πλάνο για την ιδανική αντιμετώπιση του λιθιασικού προβλήματος του ασθενή.
Είναι επίσης αναγκαίο να έχει γίνει πάντα μια καλλιέργεια ούρων προεγχειρητικά η οποία πρέπει να είναι στείρα για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.Αν υπάρχει μικρόβιο και ουρολοίμωξη πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η ουρολοίμωξη με αντιβίωση και μετά να γίνει η επέμβαση
6.Πόσες μέρες νοσηλείας απαιτείται μετά την εύκαμπτη Video Digital νεφρολιθοτριψία?
Ο ασθενής συνήθως λαμβάνει εξιτήριο είτε το ίδιο βράδι είτε το επόμενο πρωί.Συνήθως ο ασθενής μπορεί μετά από μία μέρα να επιστρέψει στην εργασία του.
7.Μπορεί η τεχνική αυτή να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για την αντιμετώπιση της λιθίασης ενός ασθενή?
Η τεχνική αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την εξωσωματική λιθοτριψία που συνήθως ακολουθεί την εύκαμπτη για αντιμετωπιστούν πιθανά συγκρίματα που θέλουν συμπληρωματική παρέμβαση για αν απαλλαγεί ο ασθενής από το λιθιασικό φορτίο του.
Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με την μίνι διαδερμική νεφρολιθοτριψία και μάλιστα να γίνουν ταυτόχρονα για σύνθετα προβλήματα λιθίασης που απαιτούν επιθετική προσέγγιση για την οριστική λύση με μία συνεδρία