Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Ανδρολογία
1. Γιατί τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εμφανίζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια?
Τα τελευταία 20 χρόνια τα νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, γεγονός που οφείλεται στη εύκολη μετακίνηση πληθυσμών, στην εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, στην χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού και στην κακή ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη καθώς και στην αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς αντρών και ειδικά των γυναικών με την απόκτηση σεξουαλικών εμπειριών από μικρή ηλικία με περισσότερους συντρόφους.
2. Σε ποιες ηλικίες εμφανίζονται?
Τα νοσήματα αυτά είναι συχνά στις νεαρές ηλικίες.
3. Τι χαρακτηρίζει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα?
Συνήθως χαρακτηρίζονται από την χρόνια πορεία τους, ενώ μπορεί να μην εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα αλλά να έχουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως για τις γυναίκες. Έτσι μπορεί να οδηγήσουν στην πυελική φλεγμονώδη νόσο, και σε αυξημένο κίνδυνο στειρότητας και εξωμήτριας κύησης.
4. Ποιο είναι το συχνότερο παγκοσμίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και ποια τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό?
Το συχνότερο παγκοσμίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι τα χλαμύδια. Τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η σύφιλη, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα (γεννητικοί ακροχορδόνες) το AIDS, η γονόρροια (βλεννόρροια), η τριχομονίαση, το μαλακό έλκος των γεννητικών οργάνων και η ηπατίτιδα.
5. Τι είναι συνοπτικά η σύφιλη?
Η σύφιλη οφείλεται σε βακτηρίδιο (ωχρά σπειροχαίτη) και η μόλυνση πραγματοποιείται μέσω του βλεννογόνου ή του δέρματος μετά τη λύση της συνέχειάς του. Η νόσος εμφανίζει διάφορα στάδια πρωτοπαθές, δευτεροπαθές και τριτοπαθές που στο καθένα προεξάχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα από το δέρμα ή και από άλλα συστήματα όπως το καρδιαγγειακό και το νευρικό. Στη συγγενή σύφιλη η νόσος μεταδίδεται από την έγκυο στο έμβρυο διαμέσου του πλακούντα. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την ανίχνευση του τρεπονήματος στις βλάβες και ειδικές ορολογικές αντιδράσεις με ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων εναντίον του μικροβίου. Η θεραπεία συνίσταται γενικά στην χορήγηση αντιβίωσης πενικιλίνης G.
6. Τι είναι συνοπτικά ο έρπης των γεννητικών οργάνων?
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιο του έρπητα και έχει λάβει παγκοσμίως μεγάλη αύξηση. Το σημαντικό είναι ότι συνήθως διατρέχουν ασυμπτωματικά ή δεν αναγνωρίζονται, ενώ ο ασθενής συνεχίζει να αποβάλλει τον ιο και να είναι μολυσματικός. Κλινικά εμφανίζει δερματολογικές αλλοιώσεις στον κόλπο και το αιδοίο στις γυναίκες και στη βάλανο και την ακροποσθία (του πέους) στον άνδρα, ενώ μπορεί να εμφανίσει και επιπλοκές που είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Η σοβαρότερη είναι η επιμόλυνση του νεογνού κατά τον τοκετό λόγω της παρουσίας του ιού στις γεννητικές εκκρίσεις της μητέρας, με σοβαρές επιπτώσεις για το νεογνό. Η διάγνωση γίνεται με την απομόνωση του ιου και ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης του DNA του ιού (PCR). Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση ιοστατικών,αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων. Τα ιοστατικά (ασυκλοβίρη) έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
7. Τι είναι συνοπτικά τα χλαμύδια?
Τα χλαμύδια προσβάλλουν το 10% των σεξουαλικώς ενεργών νέων ετησίως. Μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών μπορεί να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την προσβολή τους αλλά όμως είναι δυνατό να μεταδώσουν τη νόσο με την σεξουαλική επαφή. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, πόνο στην ούρηση, αίμα στον κόλπο, ενδομητρίτιδα, τραχηλίτιδα και ουρηθρίτιδα στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες πόνο στην ούρηση, ουρηθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα και προστατίτιδα. Συνήθως συνυπάρχει και συστηματική συμπτωματολογία όπως πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, εμετοί κ.α. Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση αντιβίωσης (δοξυκυκλίνη ή ερυθρομυκίνη).
8. Τι είναι συνοπτικά τα κονδυλώματα?
Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιο των θηλωμάτων και οι ασθενείς επιμολύνονται όταν έρθουν σε επαφή με τα κονδυλώματα άλλου ατόμου. Κλινικά διαγιγνώσκονται εύκολα λόγω της χαρακτηριστικής εικόνας τους και είναι σημαντικό να γίνει και η κλινική εξέταση της συντρόφου. Η θεραπεία συνίσταται στην εξαίρεση των κονδυλωμάτων είτε με διαθερμία, είτε με Laser.Στον άνδρα θεωρείται αρκετά σοβαρή η ανάπτυξη των κονδυλωμάτων εντός της ουρήθρας καθώς η αντιμετώπιση τους δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη και μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία στενώματος της ουρήθρας και ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισης είναι με την χρήση Laser από εξειδικευμένο ενδοουρολόγο.Στην γυναίκες ορισμένοι υπότυποι του ιού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.Σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου. Συμπληρωματική θεραπεία είναι η τοπική εφαρμογή διαλύματος ποδοφυλλίνης. Η υποτροπή είναι αρκετά συχνή(25% περιπτώσεων).
9. Τι είναι συνοπτικά η βλεννόρροια?
Η βλεννόρροια προσβάλλει τη γεννητική οδό, τη στοματική κοιλότητα και το ορθό. Στις μεν γυναίκες η νόσος εκδηλώνεται με πόνο στην ούρηση, σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα, τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα και αιματηρές κολπικές εκκρίσεις, ενώ στους άνδρες εκδηλώνεται με πόνο στην ούρηση, έκκριση πυώδους υγρού από την ουρήθρα και επιδιδυμίτιδα. Επιπλοκή της Βλεννόρροιας στους άνδρες με σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι το στένωμα της ουρήθρας που μπορεί να οδηγήσει σε σε δυσκολία στην ούρηση ή ακόμα και στην ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο του εκκρίματος της ουρήθρας .Θεραπευτικά χορηγούμε αντιβίωση (κεφτριαξόνη, σιπροφλοξασίνη) όπου πολλές φορές λαμβάνουμε υπόψη μας ότι συνυπάρχουν και χλαμύδια.