Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ) - Παθήσεις Προστάτη
Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)?
Με απλά λόγια η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η αύξηση του μεγέθους του προστάτη σε άντρες μέσης και τρίτης ηλικίας. Φυσιολογικά ο προστάτης αυξάνει σε μέγεθος με την ηλικία σε όλους τους άντρες. Σε ορισμένους άντρες η αύξηση αυτή είναι μεγάλη και γρήγορη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμπτώματα που επηρεάζουν την ούρηση.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη σημαίνει καρκίνος του προστάτη?
Όχι, είναι δύο διαφορετικές παθήσεις του προστάτη που μπορεί όμως και να συνυπάρξουν.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αυξάνει το PSA?
Ναι, μπορεί να το αυξήσει καθώς ο υπερπλαστικός προστάτης παράγει περισσότερο PSA.
Τι συμπτώματα προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη?
Λόγω της θέσης του προστάτη (βλ.εικόνα) η αύξηση του μεγέθους του προκαλεί συμπτώματα που αφορούν την ούρηση και που μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Τα συμπτώματα της ΚΥΠ διακρίνονται σε αποφρακτικά (λόγω της απόφραξης που δημιουργεί ο διογκωμένος προστάτης στην ροή των ούρων) και σε ερεθιστικά (λόγω της μη πλήρους κένωσης της κύστης και της παρουσίας μη φυσιολογικού υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση).
Αποφρακτικά συμπτώματα, είναι η καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης (τα ούρα καθυστερούν να βγουν από την ουρήθρα, ενώ ο ασθενής καταβάλλει προσπάθεια), η ελάττωση της ακτίνας της ούρησης, η παράταση της ούρησης, οι διακοπές κατά την διάρκεια της ούρησης, το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης και σε τελικό στάδιο η επίσχεση των ούρων (δηλ.τα ούρα δεν βγαίνουν καθόλου παρά μόνο με καθετήρα).
Ερεθιστικά συμπτώματα, θεωρούνται η συχνουρία (όχι πολλά ούρα, αλλά πολλές φορές ούρηση από λίγα ούρα), η νυκτουρία (ο ασθενής σηκώνεται πάνω από 2-3 φορές τη νύχτα για ούρηση), η επιτακτική ούρηση (πολύ έντονο αίσθημα για ούρηση που δεν αναβάλλεται) και η επιτακτική ακράτεια.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ΚΥΠ?
Η διάγνωση της ΚΥΠ γίνεται από το ιστορικό(αποφρακτικά-ερεθιστικά συμπτώματα), την κλινική εξέταση με την υποχρεωτική δακτυλική εξέταση και τον εργαστηριακό (PSA) και απεικονιστικό έλεγχο (υπέρηχο νεφρών,κύστεως,προστάτη).
Χρειάζεται βιοψία για την διάγνωση της ΚΥΠ?
Η βιοψία προστάτη γίνεται κατόπιν μη φυσιολογικής δακτυλικής εξέτασης (ύποπτη σκληρή περιοχή στον προστάτη), ή κατόπιν αυξημένης τιμής του PSA,καθώς και σε μεγάλο ρυθμό αύξησης της τιμής του PSA. Οι ασθενείς με ΚΥΠ μπορεί να έχουν αυξημένο PSA το οποίο να κατευθύνει τον ουρολόγο να ζητήσει βιοψία για να αποκλείσει την παρουσία καρκίνου.Ωστόσο για την διάγνωση της υπερπλασίας δεν απαιτείται βιοψία, αλλά τελικά γίνεται από την κλινική εικόνα-συμπτωματολογία και τον απεικονιστικό έλεγχο με το υπερηχογράφημα
Ποια η θεραπεία της ΚΥΠ?
Η θεραπεία της ΚΥΠ σε πρώτη φάση εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε ήπια ή μέτρα συμπτωματολογία το πρώτο βήμα είναι να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την καθημερινότητα του ασθενή που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της συμπτωματολογίας (πχ μείωση καφεϊνης, προσοχή στα αλμυρά κτλ) καθώς και φαρμακευτική αγωγή. Σε σοβαρή συμπτωματολογία που δεν βελτιώνεται με τα φάρμακα πλέον απαιτείται επεμβατική αντιμετώπιση .
Πώς βοηθούν τα φάρμακα στην ΚΥΠ?
Με απλά λόγια τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται προσπαθούν να βοηθήσουν την ούρηση, είτε χαλαρώνοντας την απόφραξη(α-blocker), είτε αναστέλλοντας την δραστική μορφή της τεστοστερόνης η οποία συντελεί στην αύξηση του μεγέθους του προστάτη (φιναστερίδη,ντουταστερίδη).
Πότε χρειάζεται επέμβαση για την ΚΥΠ και πώς γίνεται αυτή?
Επέμβαση χρειάζεται όταν η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει και όταν τα συμπτώματα, είτε επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής (π.χ.νυκτουρία),είτε έχουν φθάσει σε τελικό στάδιο δηλ.στην επίσχεση ούρων. Συνήθως η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά διουρηθρικά δηλ. όχι ανοικτό χειρουργείο με τομή, αλλά διαμέσου της ουρήθρας με ειδικό μηχάνημα που αφαιρεί το διογκωμένο μέρος του προστάτη (αδένωμα) και όχι όλο τον προστάτη.
Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι το TURis, το HOLEP, το REZUM και η λαπαροσκοπική αδενοματεκτομή. Το είδος της επέμβασης που θα επιλεχθεί εξαρτάται από το μέγεθος του προστάτη αλλά και από την κλινική κατάσταση του ασθενή καθώς και από τις προσδοκίες του σε σχέση με το αποτέλεσμα.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο τμήμα επεμβάσεις της ιστοσελίδας μας για κάθε μία από τις τεχνικές αυτές