Κιρσοκήλη - Ουρολογικές Κήλες
1. Τι είναι η Κιρσοκήλη?
Η κιρσοκήλη αποτελεί μια κοινή πάθηση και ένας απλός ορισμός είναι η παθολογική ανεύρυνση των φλεβών των όρχεων. Εμφανίζεται στο 2-22% των ενήλικων αντρών. Στην συντριπτική πλειοψηφία (90%) των περιπτώσεων η κιρσοκήλη εμφανίζεται αριστερά, αμφοτερόπλευρα στο 20-50% και μόλις 2% μόνο δεξιά. Η επιλεκτική εμφάνιση της πάθησης στην αριστερή πλευρά οφείλεται σε ανατομικούς λόγους. Ανεξάρτητα από τους ανατομικούς λόγους η κιρσοκήλη μπορεί να παρουσιαστεί και λόγω πίεσης των φλεβών από όγκους του νεφρού. Ειδικά μάλιστα εμφάνιση δεξιάς κιρσοκήλης σε άτομα χωρίς προηγούμενη ένδειξη παρουσίας της θα πρέπει να διερευνάται για πιθανή νεοπλασία.
2. Τι μπορεί να προκαλέσει η κιρσοκήλη?
Η κιρσοκήλη μπορεί να σχετίζεται με τις εξής ανδρολογικές επιπλοκές. Πρώτον με αποτυχία αύξησης και ανάπτυξης του όρχι με την κιρσοκήλη. Δεύτερον με συμπτώματα πόνου και αίσθημα βάρους στους όρχεις και τρίτον με υπογονιμότητα. Η κιρσοκήλη εμφανίζεται στο 20-40% των υπογόνιμων αντρών για αυτό το λόγο πρέπει να διερευνάται σε κάθε περίπτωση ανδρικής υπογονιμότητας. Συγκεκριμένα η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα γεγονός που μπορεί να διαπιστώσει ο ουρολόγος από τις μεταβολές στο σπερμοδιάγραμα. Χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε άντρας με κιρσοκήλη είναι υπογόνιμος ή εμφανίζει διαταραχές στο σπέρμα εν τούτοις το 50% των αντρών με την πάθηση έχει παθολογικό σπερμοδιάγραμα.
3.Τι μεταβολές στο σπερμοδιάγραμμα προκαλεί η Κιρσοκήλη?
Οι μεταβολές που προκαλεί η κιρσοκήλη στο σπερμοδιάγραμα είναι η ολιγοσπερμία, δηλαδή ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωρίων, η ασθενοσπερμία, δηλαδή η μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, η τερατοσπερμία, δηλαδή η εμφάνιση παθολογικών μορφών σπερματοζωαρίων και τέλος η εμφάνιση άωρων μορφών σπερματοζωαρίων.
4.Πως διακρίνεται η Κιρσοκήλη?
Η κιρσοκήλη μπορεί κλινικά να διακριθεί στην υποκλινική μορφή όπου δεν είναι ούτε ψηλαφητή, ούτε ορατή και γίνεται η διάγνωση μόνο με υπέρηχο, στην μικρή (1ου βαθμού), στην μεσαία (2ου βαθμού) και στην μεγάλη (3ου βαθμού). Η έκταση της βλάβης του σπέρματος δεν είναι πάντοτε ανάλογη του μεγέθους της κιρσοκήλης.
5.Πως γίνεται η διάγνωση της Κιρσοκήλης?
Η διάγνωση της κιρσοκήλης γίνεται με την λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού, με την κλινική εξέταση (ψηλάφηση σε ορθία θέση της κιρσοκήλης), το υπερηχογράφημα (Triplex) και τέλος με τουλάχιστον δύο λήψεις σπερμοδιαγραμάτων.
6.Πως αντιμετωπίζεται η Κιρσοκήλη?
Η θεραπεία της κιρσοκήλης έχει συγκεκριμένες ενδείξεις.Έτσι ένας υπογόνιμος ενήλικος άντρας θεωρείται υποψήφιος για επέμβαση αρκεί να πληρούνται οι εξής προυποθέσεις: το ζευγάρι να έχει γνωστή υπογονιμότητα (ελεύθερες σεξουαλικές επαφές για χρονικό διάστημα ενός έτους), η γυναίκα να έχει φυσιολογική γονιμότητα ή τουλάχιστον διορθώσιμη αιτία υπογονιμότητας, η κιρσοκήλη να είναι ψηλαφητή ή αν την υποπτευόμαστε να επιβεβαιώνεται με υπέρηχο και τέλος να είναι επηρεασμένο το σπερμοδιάγραμα. Επίσης οι έφηβοι με κιρσοκήλη θεωρούνται υποψήφιοι για επέμβαση εφόσον έχει επηρεαστεί ο όγκος του όρχεος.
Η θεραπεία διακρίνεται στην χειρουργική(ανοικτή, λαπαροσκοπική, μικροχειρουργική) και στον διαδερμικό εμβολισμό.
Το αποτέλεσμα της επέμβασης πρέπει να ελέγχεται μετά από 6-9 μήνες ώστε να έχουν δημιουργηθεί οι νέες γενιές σπερματοζωαρίων. Το ποσοστό βελτίωσης του σπέρματος μετεγχειρητικά ανέρχεται σε 60-70%, ενώ το μέσο ποσοστό κυήσεων σε 20-40%. Οι παράμετροι του σπέρματος που βελτιώνονται μετεγχειρητικά είναι κυρίως η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Το ότι σε ορισμένους ασθενείς δεν παρουσιάζεται βελτίωση του σπερμοδιαγράματος μετά την επέμβαση οφείλεται στο ότι μπορεί η κιρσοκήλη να έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες του σπερματικού ιστού ή στο ότι μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες αιτίες υπογονιμότητας.